Infomatie over KSA Sint-Jan Tongeren

Al meer dan 50 jaar de leukste jeugdbeweging van Tongeren !!!

KSA Sint-Jan staat voor de leukste jeugdbeweging. Dit wil zeggen dat we kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar elke zaterdag een leuke tijd bezorgen. Zowel jongens als meisjes kunnen hier in een vertrouwde omgeving leren samen spelen en samen opgroeien met leeftijdgenoten. Het Samen spelen staat centraal binnen onze jeugdbeweging. Onze trotse en opgeleide (minstens attest animator) leiders en leidsters staan iedere zaterdag klaar om samen met de leden een namiddag vol leuke spelletjes, opdrachten, avonturen te beleven. 

Het voordeel van een jeugdbeweging is dat kinderen leren opgroeien in een sociale omgeving en hierdoor enkele zeer belangrijke competenties leren. Zoals respect voor elkaar en het samenwerken met elkaar. Wij bereiken met onze activiteiten dan ook kinderen en jongeren van alle leeftijden, afkomsten, culturen en laten hen samen als een team of een groep spelen en functioneren. 

Het belang van het samen spelen en samenwerken is een grote streefwaarde voor ons leidingsteam. Zo ontwikkelen de leden ook beter hun congitieve en sociale vaardigheden. Die van belang kunnen zijn voor het latere leven. 

De kernaspecten van KSA Sint-Jan zijn dan ook Team, Warmte, Familie en Oprechtheid. 

Naast elke zaterdag super leuke activiteiten te organiseren voor onze leden en nieuwe kinderen, proberen we door enkele jaarlijkse evenmenten onszelf ook in de kijker te zetten. 

Zo organiseren we in september onze startdag. Dit de eerste activiteit van het nieuwe werkjaar waarop we al onze leden, maar tevens nieuwe gezichten mogen verwelkomen binnen onze jeugdbeweging. 

Om de aandacht te trekken van Tongerse jongeren en jongvolwassenen en van andere jeugdbewegingen, organiseren we aan het begin van de kerstvakantie een knalfuif om 'u' tegen te zeggen. Project Saint-Jean  staat bekend als de goedkoopste en gezelligste fuif van Tongeren en lokt elk jaar opnieuw wel talloze bezoekers. 

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben we een leuk moment tussen ouder-kind en leiding. De leiding maakt dan namelijk een ouderactiviteit. Dit is een activiteit op zaterdag waar niet alleen kinderen maar ook ouders (verplicht zijn om te) komen. Dit is een groot stadsspel doorheen Tongeren waarbij we op verschillende posten spelen en opdrachten uitvoeren, speciaal voor ouder en kind. We richten ons tijdens deze activiteit dan op de relatie tussen de ouder en het kind, maar ook op de relatie tussen de ouder en de leiding. De ouders kunnen de werking van onze leiding eens ervaren en voor de leiding is dit opnieuw een kans om de ouders beter te leren kennen. Een win-win situatie dus. En een leuke namiddag voor beide.

Om onze kas aan te spijzen zijn er jaarlijks ook verschillende eetgelegenheden om van te smullen. Onze eetdag is hier eentje van. Geniet van lekkere mosselen of een lekkere vidé, vergezelt door een leuke babbel met vrienden of familie. Onze eetdag levert jaarlijks meer dan 200 bezoekers op. 

Een uniek evenment dat we hebben is onze Musical. De KSA Sint-Jan musical is een feest waarbij de leden een opvoering brengen van een zelfgemaakt toneelstuk. Het toneelstuk wordt opgevoerd door de oudste leden. De jongste leden hebben hierin allemaal een dansje, wat het toneel leuk aan elkaar verbindt. U kan het vergelijken met een schoolfeest. Alvorens de start van de musical serveren we heerlijke pasta's aan een degelijke prijs. 

Daarnaast helpt de leidingsploeg zelf ook nog mee aan enkele evenementen zoals Vredeseilanden, Ambierorix,...

Geen jeugdbeweging zonder enkele kampen natuurlijk. Wij hebben er 2. Paaskamp en Zomerkamp. Het paaskamp is uitsluitend voor leden van 6 tot 12 jaar. Op dit paaskamp maken de leden kennis met het samen slapen en samen spelen, dit gedurende 4 dagen. We zien dit paaskamp als een opwarming of kennismaking alvorens het zomerkamp. Het Zomerkamp is een kamp dat doorgaat in de maand juli. We gaan dan met z'n allen op kamp in tenten en slapen onder de sterrenhemel. Elk jaar wordt er gewisseld tussen een kamp in Limburg of een kamp in de Ardennen. We gaan op kamp gedurende een periode van 10 dagen. 

Tot slot nemen we tussendoor nog deel aan evenementen van KSA Limburg of KSA Nationaal (onze overkoepelende organisaties). Deze evenementen houden in BKV (animatorcursus), Prise (Hoofdanimatorcursus), Joepie, Knavo, Doki Fun Festival,...

Zo... hopelijk hebben wij u van genoeg informatie kunnen voorzien. Nog niet genoeg gekregen van onze jeugdbeweging en voel je zelf de kriebels eens om te komen proberen? Wel....Kom dan gerust eens langs, elke zaterdag vanaf 14u. Of neem contact op met de leiding (via de site of via onze facebookpagina). 

Veel plezier met KSA Sint-Jan en hopelijk tot snel!!!

De hoofdleiding en het gehele leidingsteam van KSA Sint-Jan Tongeren